Werksessie over de impact van technologie op functies in zorg en welzijn

Technologische innovaties: kansen en gevaren

Wanneer we binnenkomen in de zaal waar Lieke Lamb de werksessie voorzit over de impact van technologie op de zorg en welzijnssector, is er geen lege stoel meer bekennen. Sterker nog, achterin de zaal staan zelfs mensen naar haar boeiende en vaak grappige verhalen te luisteren. In sneltreinvaart neemt Lamb de deelnemers mee in de laatste technologische ontwikkelingen die impact hebben op zorg en welzijn.

Technologische innovaties
Virtual reality, artificial intelligence, big data, de uitrol van 5G en robotisering. Het zijn allen technologische ontwikkelingen met grote impact op onze maatschappij en daarmee ook op de zorg en welzijnssector. Lamb vertelt over apps die onze gezondheid kunnen tracken, van het aantal uren slaap tot de dag waarop we menstrueren. We horen hoe 5G het mogelijk maakt dat artsen al tijdens de ambulancerit aan het werk kunnen. Daarnaast zien we video’s waarin robots een rol kunnen spelen als buddy voor eenzame ouderen.
 
Ethische vraagstukken
Maar technologische innovaties zijn niet enkel kansen. “Wat als je een hartimplantaat hebt die in de gaten houdt of je een hartaanval krijgt, maar met tracking wordt gezien dat je de McDonald’s regelmatig bezoekt? Ben je dan nog verzekerd?” vraagt Lamb zich hardop af. “We weten straks ongelofelijk veel van mensen. De vraag is hoe we al deze data gaan gebruiken. Daar komen een hoop ethische vraagstukken bij kijken.”

 

Aan de slag!
Op grote papieren vellen hangen in de ruimte een zestal onderwerpen. Ze gaan over de kwaliteit van de zorg, de kwaliteit van werk, ethische onderwerpen, de relatie werkgever-werknemer en opleiden, ontwikkelen en kwalificeren. Lamb zet de deelnemers aan de slag door ze post-its uit de delen en hen te vragen om een drietal onderwerpen op te schrijven waarmee ze aan de slag zouden kunnen gaan. De deelnemers beginnen fanatiek te schrijven en te plakken.
 
Nieuwe onderzoeksvragen
De volgende stap is om met alle ideeën en opmerkingen op de vellen gezamenlijke onderzoeksvragen te formuleren waarmee het AZW programma aan de slag kan. Het levert een mooie lijst vragen op. We lezen ‘Hoe zorgen we ervoor dat digitalisering en robotisering bijdragen aan de kwaliteit van zorg én werk?’, ‘Is in beroepen met veel technologische innovaties het verzuim lager of gedaald?’ en ‘Wie heeft zeggenschap over de technologie? Dragen medewerkers of robots verantwoordelijkheid?’. Het zijn zomaar een paar onderzoeksvragen waar het AZW verder mee zal gaan. 

Voeg toe aan selectie